‘Naeve de kerk’: najaarstour langs Limburgse dorpjes

Frans Pollux vangt het moderne dorpsleven:

Is een dorp nog leefbaar zonder pinautomaat? Komen jongeren weer terug zodra ze kinderen krijgen? En hoe gaat het ondertussen met de fanfare? Aan de hand van typisch hedendaagse dorpsproblemen – ontgroening, vergrijzing, de kracht van krimp – haalt Frans Pollux in een muzikale talkshow verhalen op. 

Na zijn succesvolle en uitverkochte reeks concerten in het Venlose Jaomerdal, kondigt Frans Pollux een nieuw project aan voor het najaar: NAEVE DE KERK. Pollux en band gaan op tour langs kleine dorpen: op zondagmiddag in gemeenschapshuizen, naast de kerk. Over elk dorp maakt hij vervolgens een liedje. Die opgenomen liedjes worden in januari 2019 gepresenteerd tijdens het slotconcert van het project in de Maaspoort in Venlo

VERANDERINGEN

In bijna alle Limburgse dorpen zijn grote veranderingen aan de gang: jongeren trekken weg en de huizenmarkt staat onder druk. Dat heeft goede en minder goede kanten. In de meeste dorpen is een groeiende groep vitale senioren die een groot deel van het vrijwilligerswerk in hun dorpen oppakken. Hoe ga je als dorp daar mee om? Hoe hou je de boel bij elkaar? Genoeg thematiek om te bespreken met een aantal personen uit het dorp, als aanvulling op het concert. In navolging van de thematiek wordt bij de organisatie van het concert samenwerking gezocht met een plaatselijke vereniging. In veel gevallen is dat de carnavalsvereniging, maar er zit ook een harmonie tussen. De vereniging zorgt voor de lokale publiciteit voor het concert.

ALBUM

In elk dorp haalt Frans Pollux één verhaal op dat hij verwerkt in een liedje. De liedjes worden opgenomen en gebundeld en uitgebracht op het conceptalbum Naeve de Kerk, dat wordt gepresenteerd tijdens een groot slotconcert op zondag 20 januari 2019 in Venlo. Via Facebook en website kunnen de bezoekers van de concerten vervolgens de totstandkoming van ‘hun’ plaat volgen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.franspollux.nl of bij de verenigingen.

TOURLIJST

De Naeve de Kerk-tour bezoekt dorpen op zondag na de mis. Een echt, ouderwets matinée dus. In elk dorp is een passende locatie gezocht. In veel gevallen is dat het lokale gemeenschapshuis. De tour bestaat uit optredens in acht verschillende dorpen:

Zondag 16 september MAASBREE
Zondag 23 september REUVER
Zondag 30 september OOSTRUM
Zondag 7 oktober HEEL , 15:00 C.C. Don Bosco
Zondag 21 oktober WAUBACH
Zondag 4 november STRAMPROY
Zondag 25 november KONINGSBOSCH
Zondag 9 december VELDEN
Zondag 20 januari VENLO – Albumpresentatie

Tickets voor de tour zijn verkrijgbaar via de webshop:

https://www.ticketcrew.nl/tickets/naeve-de-kerk